Bad contents

23 mrt, 2023

Weer fris en fruitig na mijn vakantie begin ik aan deze blog. Mijn eerste advies: Ga op vakantie! Maakt niet uit waar naartoe. Maar ben je in een positie dat het kan, doe het! Wat krijg je daar veel frisse energie voor terug, even resetten!

Maar goed, daar gaat deze blog niet over. Zoals ik in mijn vorige blog heb belooft gaat het deze keer over de schadelijke stoffen die je vaak op het ingrediënten lijstje van jouw cosmetica producten ziet staan.
Eerlijk is eerlijk, soms zien we door de bomen het bos niet meer. Wat mag wel en wat mag niet? Daarom ga ik in het kort vertellen wat je absoluut niet in je product wilt hebben zitten en ook waarom niet!

SO, WELKE INGREDIËNTEN ZIEN WE LIEVER UIT JOUW PRODUCTEN VERDWIJNEN?

  • Parabenen (conserveermiddelen)
  • Ftalaten (stabilisator)
  • Minerale oliën (vaseline, paraffine)
  • SLS, SLES (zeer agressieve reiniger)
  • PEG’S (reiniger en emulgator)

En dit is eigenlijk nog niet eens alles, maar wel wat je (als je het mij vraagt) het beste zoveel mogelijk kunt gaan vermijden. En dan is zo’n lijstje zoals hierboven toch best makkelijk? Aangezien het vaak in moeilijke termen wordt aangegeven leek mij dat wel zo helder. Benieuwd naar wat deze stoffen doen en wat het is? Lees dan vooral verder, I hope i have your attention!

Het zal vanaf hier iets ingewikkelder worden, maar zeker de moeite waard. Per stof leg ik in het kort uit: 1. Wat doet het? 2. Wat voor effect heeft het op jou? En 3. Hoe wordt het aangegeven op de etiketten?

PARABENEN

  1. WAT DOET HET?
    Parabenen zorgen ervoor dat je product langer houdbaar blijft. Helaas is het wel een synthetisch, anti-bacterieel conserveringsmiddel.
  2. WAT VOOR EFFECT HEEFT HET OP JOU?
    Op zich klinkt dat helemaal niet gek. Een stof die zorgt dat jouw product langer houdbaar is. Iets minder is dat er is aangetoond dat parabenen oestrogeen nabootsen in je lichaam, en dat deze de hormoonfunctie in je lichaam verstoren. Ook wordt deze stof bij autopsies vaak teruggevonden in tumoren.
  3. HOE WORDT HET AANGEGEVEN OP DE ETIKETTEN?
    Er zijn meerdere soorten parabenen, dit zijn de meest voorkomende: ethylparaben, methylparaben, butylparaben, propylparaben en isobutylparaben.

FTALATEN

  1. WAT DOET HET?
    Stabiliseert de geur en kleur in je product. Vaak worden ze gebruikt als oplos of fixatiemiddel, je vindt het ook meestal terug in nagellak, hierin wordt het gebruikt als anti schilfer middel (kies voor een nagellak op waterbasis!).
  2. WAT VOOR EFFECT HEEFT HET OP JOU?
    Onderzoeken hebben uitgewezen dat Ftalaten een onderdrukkende werking hebben op de schildklierfunctie. Er zijn zelfs bepaalde soorten ftalaten al verboden door de cosmetische veiligheidsrichtlijn in de EU. Wel iets om serieus te nemen dus!
  3. HOE WORDT HET AANGEGEVEN OP DE ETIKETTEN?
    Het lastige met ftalaten is dat ze vaak niet aangegeven staan op het etiket. Ze komen veel voor in parfum, shampoo, zeep en staan vaak verborgen onder de naam parfum. Maar dat wil nog niet zeggen dat wanneer er parfum op het etiket staat het bij voorbaat al verkeerd is. Informeer dus goed naar het product dat je koopt.

MINERALE OLIËN

  1. WAT DOET HET?
    Minerale oliën hebben een zeer verslavend effect, je vindt ze onder andere terug in lipbalsem e.d. Ze kunnen een hydraterend gevoel geven maar sluiten de huid in werkelijkheid af, voordeel hiervan is dat er geen vuil naar binnen kan komen. Een groot nadeel is dat de poriën hier ook door kunnen worden verstopt. Acne wordt dan ook vaak verergert bij gebruik van minerale oliën.
  2. WAT VOOR EFFECT HEEFT HET OP JOU?
    Een kleine sidenote over de minerale oliën. Hier is nog wel eens wat onduidelijkheid over. Maar ik maak er persoonlijk liever geen gebruik van. Ook de consumentenbond erkend inmiddels het gevaar hiervan. Er zijn vermoedens dat ze kankerverwekkend zijn, gezwellen kunnen vormen in lymfeklieren en daarnaast zijn minerale oliën óók nog hormoonverstoorders. No thank you!
  3. HOE WORDT HET AANGEGEVEN OP DE ETIKETTEN?
    Hoe wordt het aangegeven op de etiketten? Vaseline en paraffine, ofwel petrolatum of paraffinum.

SLS/ SLES

  1. WAT DOET HET?
    SLES is een reinigingsproduct. Deze wordt vaak toegevoegd omdat ie zo lekker schuimt én omdat het goedkoop is. SLES is de iets mildere vorm van SLS.
  2. WAT VOOR EFFECT HEEFT HET OP JOU?
    SLS dringt makkelijk door in je lichaam en komt dan vervolgens in je bloedbaan terecht. Het kan zorgen voor huidirritatie, haaruitval en een uitgedroogde huid. Het kan prima zijn dat je hier pas jaren na gebruik last van begint te krijgen.
  3. HOE WORDT HET AANGEGEVEN OP DE ETIKETTEN?
    Als sodium lauryl sulfate. Het komt veel voor in shampoo, facial wash, handzeep en in schuimende tandpasta’s.

PEG

  1. WAT DOET HET?
    In cosmetica wordt het gebruikt als reiniger of als emulgator. Maar het wordt ook gebruikt als ontvettingsmiddel in ovenreiniger e.d. Niet iets wat jij op je huid zou moeten smeren dus!
  2. WAT VOOR EFFECT HEEFT HET OP JOU?
    Het verwijderd de beschermende vetten van jouw huid, verstoort de vochthuishouding en zorgt voor huidveroudering.
  3. HOE WORDT HET AANGEGEVEN OP DE ETIKETTEN?
    Polyethylene glycol herken je doordat er vaak een nummer achter staat op de etiketten.

Eerlijk gezegd wordt ik zelf ook wel eens moe van dit onderwerp, want het is zo veel! Maar zoals je hierboven hebt gelezen is het echt wel van belang dat je hier rekening mee houdt. Zelf heb ik gekozen om met Absolution te gaan werken tijdens mijn treatments. Deze producten zijn allemaal 100% natuurlijk, biologisch gecertificeerd en ecologisch afgestemd. Heb je nog vragen over deze blog of heb je een vraag over welk product het beste bij jou zou passen? Neem dan vooral contact met ons op!

Liefs,
June

Lees ook

Sporten voor een mooiere huid

Sporten voor een mooiere huid

Yep je leest het goed, sporten is goed voor je huid. Daarom vanaf nu geen enkel excuus meer om het niet te doen 😉 En believe me, sporten betekent…